Assocalzaturifici: Tegenvallende prestaties Italiaanse schoenensector in derde kwartaal

italie schoenDe Italiaanse schoenenindustrie zag een matige groei in de eerste negen maanden van 2023, met een stijging van zowel de omzet (+3%, volgens een enquête onder leden) als de export in waarde (+3,2%). Deze positieve trend veranderde echter met een daling van de verkoopvolumes, vooral merkbaar in het derde kwartaal. Assocalzaturifici meldt dat na het post-Covid herstel de verkoop aanzienlijk vertraagde, mede door grote kostenstijgingen die de winstmarges van bedrijven beïnvloedden.

Internationale verkopen daalden met -8,7%, terwijl binnenlandse verkoop in Italië met -3,1% afnam. Factoren zoals geopolitieke onzekerheid en internationale conflicten, waaronder die in het Midden-Oosten en tussen Rusland en Oekraïne, droegen bij aan deze neerwaartse trend.

Opmerkelijk was de groei in EU-markten (+8,5% in waarde), terwijl niet-EU-bestemmingen een zwaardere klap kregen. In de VS en Duitsland daalden de verkoopcijfers, terwijl China een opmerkelijke groei liet zien. Toch blijven Rusland en Oekraïne onder het niveau van vóór de oorlog.

Op de binnenlandse markt toonde de toeristische impuls positieve effecten, maar de aankopen van Italiaanse huishoudens daalden met -3,1%. De warme herfst ontmoedigde de aankoop van winterkleding en -schoenen.

De industrie zag ook een voortdurende natuurlijke selectie onder bedrijven, ondanks een toename van de werkgelegenheid. Assocalzaturifici’s voorzitter, Giovanna Ceolini, verwelkomt de goedkeuring van maatregelen zoals de “Made in Italy” wet en het Budget 2024, gericht op het stimuleren van de economie en werkgelegenheid, maar waarschuwt voor de toenemende noodzaak om maatregelen te nemen tegen vervalsing en de deadline voor R&D-belastingkredieten.

In het licht van deze uitdagingen benadrukt Ceolini de noodzaak om snel goedkeuring te geven aan de registers van erkende certificeerders om de definitie van onderzoek en ontwikkeling duidelijk te maken en bedrijven die de regels hebben gevolgd, te beschermen.

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0