Augustus slechtste maand voor modebranches tot nu toe dit jaar

Augustus slechtste maand voor modebranches tot nu toe dit jaar

De kledingbranche en de schoenen- en lederwarenbranche hebben in augustus dit jaar zowel in geld als in volume stevig minder verkocht dan in augustus vorig jaar. Nog niet eerder dit jaar was de omzetafname zo fors. Webshops in kleding en modeartikelen konden in augustus geen tegenwicht bieden aan de mindere verkopen van de modewinkels.Vooral door hogere geldomzetten in de food-sector groeide de totale detailhandelsomzet nog wel licht in augustus, De hogere omzetten in geld in de foodsector kwamen vooral tot stand door de sterk gestegen prijzen van voedingsmiddelen. In volume werd namelijk minder verkocht dan in augustus vorig jaar. Dit blijkt uit een analyse van recente CBS-cijfers door onze redactie.

Geldomzet kledingbranche daalt bijna 5 procent in augustus

Kledingwinkels kregen in augustus dit jaar 4,6 procent minder euro’s in de kassa dan in augustus vorig jaar. De vorige daling van de geldomzet dateert van juni dit jaar. toen de geldomzet met 2,6 procent afnam vergeleken met juni vorig jaar. Het omzetvolume van de kledingwinkels daalde in augustus met 7,6 procent. In de eerste vier maanden van dit jaar beleefden kledingwinkels hoogtijdagen toen de geldomzet in januari (+118,3 procent) en februari (+138,4 procent) ruim verdubbelde. Ook in maart (+57,4 procent) en april (+61,5 procent) was er nog ruime omzetwinst, waarna de geldomzetontwikkeling in mei (+13,9 procent) weer wat meer normale vorm ging aannemen. De eerste acht maanden van dit jaar leverden de kledingwinkels een omzetgroei in geld op van 29,3 procent. Omdat de prijzen van kleding vooralsnog niet sterk stijgen, bleef de groei van het omzetvolume in de eerste acht maanden van dit jaar in de buurt van de omzetstijging in geld (+26,3 procent).    

Schoenen- en lederwarenwinkels presteren minder dan kledingwinkels

De schoenen- en lederwarenwinkels zagen hun geldomzet in augustus sterker dalen dan de kledingwinkels. Bij schoenen- en lederwarenwinkels nam de geldomzet in augustus vergeleken met augustus vorig jaar met 6,8 procent af. Het aantal verkochte paren schoenen nam in augustus iets meer af (-8,1 procent). Net als bij de kledingwinkels werden de eerste vier maanden van dit jaar bij de schoenen- en lederwarenwinkels gekenmerkt door zeer forse stijgingen van de geldomzet, variërend van +81,1 procent in februari tot +58,6 procent in april. Daarna daalde het groeitempo aanmerkelijk en werd in juni zelfs al geldomzetverlies geleden (-4,5 procent). In  de periode januari-augustus dit jaar steeg de geldomzet van de schoenen- en lederwarenbranche met 22,2 procent, in volume bedroeg de groei 18,2 procent.

Omzetontwikkeling modewebshops compenseert niet

De geldomzetdaling in de kleding- en de schoenen- en lederwarenwinkels kon in augustus niet worden goedgemaakt door de verkopen van de webshops in kleding- en modeartikelen. Ook de geldomzet van deze shops daalde in augustus (-1,9 procent). De enige webshops die in augustus een omzetplus scoorden waren de webshops in voeding en drogisterijartikelen (+5,7 procent). In totaal daalde de geldomzet van pure webshops in augustus met 2,6 procent.

Hoge prijzen houden geldomzetontwikkeling totale detailhandel in augustus positief, volume daalt wel aanzienlijk

In geld steeg de omzet van de totale detailhandel in augustus met 3,7 procent. De stijging was geheel voor rekening van de sterk gestegen prijzen in vooral de foodsector. In volume daalde de omzet van de detailhandel met 4,1 procent. De winkels in voedingsmiddelen boekten in augustus nog wel 9,9 procent omzetwinst, maar gingen er in volume 0,8 procent op achteruit. In de non-foodsector nam de omzet in augustus zowel in geld (-0.5 procent) als in volume (-6,2 procent) af. De grootste klap in augustus kregen de meubelwinkels te verwerken: in geld daalde de omzet hier met 8,7 procent en in volume met 19,5 procent.                                                                      

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0