Cadeaukaarten: Miljardenindustrie bloeit

Cadeaukaarten: Miljardenindustrie bloeit

Cadeaukaarten behouden hun status als het onverminderde favoriete geschenk in Nederland, zowel tijdens de kerstperiode als voor andere gelegenheden. Uit recent onderzoek, uitgevoerd door GfK Nederland in opdracht van de Branchevereniging Cadeaukaarten Nederland, blijkt dat de gemiddelde Nederlander jaarlijks 5 tot 6 cadeaukaarten koopt met een gemiddelde waarde van €41 per stuk. Deze trend draagt bij aan een indrukwekkende jaarlijkse besteding van ongeveer €1,7 miljard aan cadeaukaarten.

Een opmerkelijk inzicht is dat meer dan de helft van de ontvangers geneigd is meer uit te geven dan de waarde van de cadeaukaart, wat wijst op extra inkomsten voor ondernemers en detailhandelaren. Met 75% van de aankopen die in fysieke winkels worden gedaan, onderstrepen consumenten het belang van het direct in handen hebben van de kaart, terwijl 25% de voorkeur geeft aan het gemak van online aankopen.

De motivatie om cadeaukaarten te geven varieert, met verjaardagen (34%) en Kerst (25%) als populairste gelegenheden. De voorkeur voor het geven van een fysieke cadeaukaart boven contant geld of digitale codes benadrukt de persoonlijke waarde die eraan wordt gehecht. Werkgevers spelen ook in op deze trend, waarbij 50% van de werknemers in Nederland een cadeaukaart als eindejaarsgeschenk ontvangt, gemiddeld met een waarde van €43.

De bevindingen bevestigen verder de rol van cadeaukaarten in het stimuleren van extra bestedingen bij de verzilverende locaties, met een gemiddelde extra uitgave van €44 in 2023. Dit is niet alleen voordelig voor zelfstandige en lokale ondernemers, maar benadrukt ook de aantrekkelijkheid van cadeaukaarten als een flexibel en gewaardeerd geschenk.

Naast fysieke kaarten worden digitale codes steeds populairder, vooral onder consumenten die aankopen voor persoonlijk gebruik doen. De voorkeur voor het geven van een tastbaar geschenk blijft echter bestaan, met 25% van de consumenten die geen voorkeur heeft tussen digitale of fysieke formaten. De geldigheidsduur van cadeaukaarten, vastgesteld op minimaal twee jaar, draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid, waarbij een aanzienlijk deel van de kaarten binnen 6 tot 12 maanden wordt besteed.

Bron: Branchevereniging Cadeaukaarten

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0