Conjunctuurklok CBS duidt op verder verslechterde economie

Conjunctuurklok CBS duidt op verder verslechterde economie

In november verslechterde het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok van het CBS in vergelijking met oktober. Tien van de dertien indicatoren presteerden slechter dan hun langjarige trend. De macro-economische beoordeling geeft echter niet gelijkelijk het sentiment weer voor alle huishoudens, bedrijven, of regio’s.

Consumenten toonden in november een minder negatief vertrouwen dan de voorgaande maand, hoewel het nog aanzienlijk onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar lag. Producenten waren ook minder negatief dan in oktober, maar hun vertrouwen bleef onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar.

De economische indicatoren wijzen op krimpende consumptie, investeringen en export. In september was de goederenexport 4,8% kleiner dan dezelfde maand vorig jaar, voornamelijk door dalingen in chemische producten, voedings- en genotmiddelen, elektronische machines en optische apparaten.

Huishoudens kochten in september 1,9% minder goederen en diensten dan het voorgaande jaar. Investeringen in materiële vaste activa waren 1,6% kleiner, vooral door verminderde investeringen in vliegtuigen en woningen. De productie in de industrie daalde in september met 10,3% in vergelijking met 2022.

Bron: CBS

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0