De Ondernemer: Eén op drie ondernemers overweegt te stoppen
Uit de vijftiende publicatie van de Kleinbedrijf Index blijkt dat ruim 30% van de Nederlandse ondernemers overweegt te stoppen met hun bedrijf. Financiële onzekerheid, strenge regelgeving en hoge investeringsdruk zijn belangrijke drijfveren hiervoor. Met name zzp’ers worden sterk beïnvloed door veranderingen in regelgeving, zoals de aangescherpte controle op schijnconstructies door de Belastingdienst.
Hoewel het kleinbedrijf in het algemeen een positieve ontwikkeling doormaakt, met stijgende omzetten en een daling van ondernemers die onder de bijstandsnorm verdienen, blijven veel ondernemers kampen met beperkte nettowinst. Vooral in de horeca en detailhandel blijft een significant deel rondkomen van een inkomen onder bijstandsniveau, ondanks hun verbeterde groeiverwachtingen.
Overwegingen bij bedrijfsbeëindiging
De overweging om te stoppen wordt vaak ingegeven door de aantrekkelijkheid van loondienst, dat als stabieler en financieel voordeliger wordt ervaren. Ongeveer 31% van de ondernemers die willen stoppen, zoekt een baan in loondienst, terwijl 17% een nieuw bedrijf wil starten. Daarnaast blijft een kwart van de ondernemers onzeker over hun volgende stap.
Impact van regelgeving en financieringsbehoefte
Complexe en veranderende regelgeving vormt een zware last voor kleine ondernemers, die vaak de kennis en middelen missen om deze correct toe te passen. Tegelijkertijd neemt de behoefte aan financiering toe, vooral bij groeiende bedrijven en ondernemers met personeel. De stijging van financieringsvragen (van 28% naar 33%) duidt op een groeiende bereidheid tot investeren, maar ook op een behoefte aan ondersteuning.
Oplossingen en aanbevelingen
De Kleinbedrijf Index pleit voor proportionaliteit in regelgeving, waarbij rekening wordt gehouden met de omvang en middelen van kleine bedrijven. Bovendien kan het stimuleren van de overgang naar loondienst voor niet-winstgevende ondernemers helpen bij het verkleinen van het tekort op de arbeidsmarkt en het verbeteren van inkomenszekerheid.
Bron: De Ondernemer