De zero-emissiezones komen eraan 

De zero-emissiezones komen eraan 

Schonere lucht en minder verkeersoverlast in de binnenstad. Om dat te bereiken, voeren 28 grote gemeenten in Nederland vanaf 1 januari 2025 zero-emissiezones voor stadslogistiek in. Dat zijn gebieden waarin alleen uitstootvrije bestel- en vrachtauto’s mogen rijden. Ben jij ondernemer in de detailhandel en heb je een bestelauto die rijdt op diesel, benzine of gas? Dan moet je overstappen op een uitstootvrij alternatief.   

Voor sommige emissieklassen is er tot 2030 nog een overgangsregeling. Zo is de overstap haalbaar voor alle ondernemers. Met de zero-emissie kentekencheck zie je snel tot wanneer je met jouw bestelauto de zero-emissiezones in mag rijden.     

Er zijn verschillende subsidies en fiscale regelingen voor het kopen van een elektrische bestel- of vrachtauto. Op opwegnaarzes.nl/subsidies vind je een overzicht van deze regelingen. Elektrisch rijden heeft ook nog andere financiële voordelen. Volledig elektrische bestelauto’s zijn tot eind 2024 vrijgesteld van zowel de motorrijtuigenbelasting (MRB) als de belasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM). Verder krijgen elektrische bestelauto’s tot eind 2024 nog korting op de bijtelling.  

Naast het overstappen op uitstootvrije bestelauto’s zijn er ook andere mogelijkheden. Lever je bijvoorbeeld goederen? Dan kun je ook gebruikmaken van een stadshub. Dit zijn verzamelpunten voor goederen buiten de zone. Vanaf deze punten kun je goederen emissievrij naar de eindbestemming in de binnenstad laten vervoeren. Of misschien is het voor jou interessanter om over te stappen op een ander vervoermiddel, zoals een vrachtfiets.  

Een aantal gemeenten en regio’s hebben logistieke makelaars die je met gratis advies op maat ondersteunen met de overstap naar uitstootvrij vervoer. Meer informatie hierover staat op de website van de gemeenten die een ZE-zone invoeren.  

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0