Dertig procent meer cyberaanvallen in 2023

Dertig procent meer cyberaanvallen in 2023

In 2023 werden wereldwijd bedrijven geconfronteerd met een toename van dertig procent in cyberaanvallen, volgens het jaaroverzicht van Check Point Research. Specifiek in Nederland waren nutsbedrijven het voornaamste doelwit van dergelijke aanvallen. Het bedrijfsleven zag een opvallende stijging, waarbij één op de tien bedrijven werd getroffen door cyberaanvallen, wat een toename van 33 procent betekent ten opzichte van 2022.

Ransomware bleek de grootste bedreiging te zijn, waarbij tien procent van de getroffen bedrijven in 2023 werd geconfronteerd met pogingen tot het installeren van ransomware. Dit markeerde een stijging ten opzichte van zeven procent in 2022. Opmerkelijke trends werden waargenomen, waaronder een toename van zeer grote ransomware-aanvallen en een verandering in de aanvalstactieken. Cybercriminelen richtten zich steeds vaker op het stelen van data in plaats van simpelweg het versleutelen van bestanden. De slachtoffers werden vervolgens gechanteerd met de dreiging om de gestolen data openbaar te maken.

Detailhandel vaker aangevallen in 2023

In 2023 veranderden ook de doelwitten van cyberaanvallen, waarbij aanvallen op de onderwijs- en onderzoekssectoren daalden, maar deze sectoren bleven toch de meest getroffen. De detailhandel en de gezondheidszorg werden daarentegen aanzienlijk vaker aangevallen, wat duidt op een verschuiving in de koers van cybercriminelen.

Voor Nederland specifiek blijkt dat nutsbedrijven het zwaarst werden getroffen door cyberaanvallen in 2023, gevolgd door de detailhandel en de onderwijs/onderzoekssectoren.

Maatregelen

Check Point Research adviseert bedrijven om maatregelen te nemen tegen de toenemende dreiging van cyberaanvallen. Aanbevolen maatregelen omvatten het implementeren van robuuste data back-upsystemen, het uitvoeren van cyber awareness-trainingen, het regelmatig doorvoeren van beveiligingsupdates, het verbeteren van gebruikersauthenticatie, het implementeren van meer anti-ransomware tools en het verbeteren van de algemene dreigingsdetectie.

Bron: techzine

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0