Detailhandel zet bijna 4 procent meer om in Q1

Detailhandel zet bijna 4 procent meer om in Q1

In het eerste kwartaal van 2024 realiseerde de detailhandel een omzetstijging van bijna 4 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, meldt het CBS. Het verkoopvolume nam met 3,1 procent toe. Hoewel meer detailhandelaren failliet gingen dan een jaar eerder, was dit aantal relatief lager dan in andere sectoren.

De omzetstijging is te danken aan zowel hogere prijzen als een groter verkoopvolume. Dit is een positieve verandering ten opzichte van de periode tussen het tweede kwartaal van 2022 en het derde kwartaal van 2023, toen omzetgroei uitsluitend door prijsverhogingen werd gedreven.

In de non-foodsector steeg de omzet met 4,5 procent en het verkoopvolume met 4,8 procent. Drogisterijen, kledingwinkels en winkels in schoenen en lederwaren zagen een groei, terwijl winkels in consumentenelektronica en huishoudartikelen zoals meubels en verlichting een omzetdaling rapporteerden.

De online omzet van detailhandelaren nam in het eerste kwartaal met 3,8 procent toe. Pure online winkels zagen een omzetgroei van meer dan 5 procent, terwijl multichannelers, die zowel online als fysiek verkopen, een toename van bijna 2 procent noteerden.

Het aantal faillissementen in de detailhandel steeg met ruim 14 procent naar 98 bedrijven, vergeleken met 86 in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Desondanks was de stijging van faillissementen in de detailhandel minder sterk dan die onder alle bedrijven, waar een toename van 45 procent werd geregistreerd.

Aan het begin van het tweede kwartaal 2024 waren de verwachtingen van detailhandelaren over het economisch klimaat gelijk verdeeld tussen positieve en negatieve vooruitzichten, met een saldo van -0,2 procent. Dit was een verbetering ten opzichte van het tweede kwartaal van 2023, toen het saldo ruim -4 procent bedroeg. Over het algemeen zijn detailhandelaren pessimistischer dan de gemiddelde Nederlandse ondernemer, waarvan per saldo 1,5 procent positief gestemd is over de komende drie maanden.

Bron: CBS

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0