Expositie: De magie van cuir bouilli: van harnas tot couture

Expositie: De magie van cuir bouilli: van harnas tot couture

Van 7 oktober 2023 tot en met 31 maart 2024 is er in het Schoenenkwartier een expositie over cuir bouilli, een leerbewerkingstechniek die sinds de late middeleeuwen in gebruik is en momenteel weer terugkomt in design, mode en film.

In de tentoonstelling zijn allerlei objecten te zien die aantonen dat cuir bouilli heel praktisch is toegepast van de veertiende tot en met het midden van de twintigste eeuw. Ook wordt getoond welke moderne toepassingen er zijn, variërend van natgevormde hoofddeksels en vazen tot cuir bouilli mannequins voor Fendi en zelfs een paar laarzen. Bovendien zijn er voorbeelden te zien van het gebruik van cuir bouilli in film- en televisieseries, zoals Wonder Woman en Game of Thrones. Ook gerenommeerde modehuizen als Balmain en Givenchy tonen aan dat cuir bouilli een plaats heeft in de haute couture.

Tijdens de expositie ontdek je stap voor stap de geheimen van cuir bouilli, te beginnen met het ontstaan ervan, dat nog altijd in nevelen gehuld is. Omdat de techniek, letterlijk vertaald als ‘gekookt leer’, mondeling is overgedragen en nooit schriftelijk is vastgelegd, ontbreekt ieder spoor van een recept. Wel is bekend dat door de combinatie van plantaardig gelooid leer met water en hoge temperaturen een scheikundige reactie ontstaat waardoor het normaal gesproken flexibele leer verandert in een zeer hard en waterafstotend materiaal. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, bereikt het water echter nooit het kookpunt; op dat moment verliest het leer namelijk zijn kracht en wordt het broos.

De expositie is te bezichtigen tussen 7 oktober 2023 en 31 maart 2024 in het Schoenenkwartier

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0