Fast Retailing en UN Women slaan handen ineen

Fast Retailing Co., Ltd., het moederbedrijf van de Japanse kledingretailer UNIQLO, en UN Women kondigden onlangs een wereldwijde samenwerking aan om de rechten van vrouwen in de kledingindustrie te verdedigen en hen ondersteuning te bieden bij dit proces. Dit is de eerste formele alliantie tussen UN Women en een kledingbedrijf uit Azië. Dit nieuws melden Fast Retailing Co., Ltd. en UN Women middels een persbericht.

Met de nieuwe samenwerking zullen Fast Retailing en UN Women samenwerken aan veilige en beveiligde werkomgevingen en de ondersteuning van alle vrouwen en meisjes bevorderen. De reikwijdte van de samenwerking, dat een investering van Fast Retailing van USD $ 1,6 miljoen (ongeveer ¥ 170 miljoen) over twee jaar (2019-2021) omvat, is om gezamenlijk een programma voor vrouwelijke werknemers in kledingfabrieken in Azië te implementeren, de voornaamste productievestiging van het bedrijf. De samenwerking omvat ook een management trainingsprogramma om de diversiteit binnen het bedrijf te stimuleren.

“Fast Retailing zet zich in om ervoor te zorgen dat alle vrouwen die de grote spelers in onze onderneming zijn hun capaciteiten volledig kunnen demonstreren. Dit is essentieel voor de duurzame groei van de hele productieketting, en om producten te blijven aanbieden die voldoen aan de verwachtingen van klanten,” zei Tadashi Yanai, Chairman, President en CEO van Fast Retailing Co., Ltd. “Door ons gezamenlijke project met UN Women willen we voor alle vrouwen binnen ons bedrijf een comfortabele omgeving creëren, die een actieve rol in de maatschappij stimuleert. ”

“De meerderheid van de werknemers in de kledingsector zijn vrouwen, maar te vaak zijn ze onderbedeeld in minder betalende banen die weinig kans op vooruitgang bieden. Deze nieuwe samenwerking met Fast Retailing is een kans om dat te veranderen, “zei UN Women Executive Director Phumzile Mlambo-Ngcuka. “Door ons te richten op het economisch ondersteunen van vrouwen en vrouwelijke werknemers toegang te bieden tot gespecialiseerde training en capaciteitsopbouw, nemen we samen een cruciale stap om verandering in de kledingindustrie te stimuleren.”

Hoewel vrouwelijke werknemers ongeveer 80% (*1) van de kledingindustrie uitmaken, nemen mannen de meeste leiderschapsrollen in beslag. Bovendien worden vrouwelijke werknemers vaak belemmerd door seksistische onderscheidingen, loonverschillen en op gender gebaseerde wervingsvooringenomenheid. Dit maakt het voor vrouwen moeilijker om duurzame en voldoening brengende carrières te ontwikkelen. De opkomst van nieuwe automatiseringstechnologieën en robotica in de industrie waardoor nieuwe vaardigheden worden gevergd vormen ook nieuwe uitdaging voor vrouwelijke werknemers .

Het gezamenlijke project richt zich op drie gebieden:
• Capaciteitsopbouw voor vrouwelijke werknemers die in het midden van hun carrière staan om te werken aan carrièreontwikkeling, door middel van gespecialiseerde leiderschapstrainingen om leidende posities te bereiken;
• Vrouwelijke werknemers kansen bieden om nieuwe vaardigheden op te doen, voornamelijk degenen die reageren op trends op het gebied van automatisering;
• Bewustmaking van het belang van gendergelijkheid en empowerment van vrouwen onder mannen in besluitvormingsposities, om een geschikte omgeving te creëren voor de vooruitgang van de carrières van vrouwelijke werknemers.

In het eerste jaar richt het project op haar partnerfabrieken in Bangladesh, China en Vietnam, om hier specifieke lokale gender gerelateerde uitdagingen te identificeren waarmee vrouwelijke fabrieksarbeiders worden geconfronteerd. De bevindingen zullen vervolgens bijdragen aan een ondersteuningsprogramma voor gespecialiseerde training voor vrouwelijke werknemers, geselecteerd uit 200 partnerfabrieken in de drie landen.

Via de samenwerking streven Fast Retailing en UN Women ernaar een positief effect te genereren voor de lokale gemeenschappen en de toeleveranciers.

*1 Bron: Internationale Arbeid Organisatie “De Toekomst van het werken binnen de textiel, kleding, leer en schoenenmode industrieën.

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0