FNV: ‘Zet de volksgezondheid niet in de uitverkoop’

Vakbond FNV roept de detailhandel op dit jaar Black Friday niet te laten doorgaan. In een open brief vragen drie bestuurders ‘om de volksgezondheid niet ook in de uitverkoop te zetten’.

‘Kan dit jaar niet’
De bond wijst erop dat in de week rondom Black Friday (27 november) een veelvoud van het normale aantal consumenten naar de winkels komt. Ook de online verkoop stijgt dan enorm. “Door dit te stoppen, voorkomen we dat hierdoor het aantal coronabesmettingen in Nederland weer oploopt”, aldus de bestuurders, die zeggen te spreken namens winkelmedewerkers en medewerkers van de distributiecentra in het land. Ook de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, tevens voorzitter van de veiligheidsregio’s, doet een beroep op de detailhandel. “Ik zie nu alweer reclame voor Black Friday. Stop daarmee, dat kan dit jaar echt niet”, zegt hij tegen De Gelderlander.

Gespreide acties
Uit een onderzoek van INretail blijkt dat de acties rond Black Friday in dit coronajaar een week eerder beginnen en tot wel een week langer doorlopen. Volgens de brancheorganisatie willen winkels zo bezoekerspieken voorkomen en aansturen op spreiding. Volgens INretail doet minder dan de helft van de ondernemers in non-food in de hoofdwinkelstraten mee aan Black Friday. Van de ondernemers die vorig jaar op Black Friday inspeelden, doet 35 procent dat dit jaar niet.

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0