Helft winkelmedewerkers werkte extra uren om levensonderhoud te bekostigen

Helft winkelmedewerkers werkte extra om levensonderhoud te bekostigen 

Uit een recent Europees onderzoek onder ruim 3.300 eerstelijnsmedewerkers in dienstverlenende sectoren, waaronder de detailhandel, blijkt dat bijna de helft (46 procent) van de Nederlandse medewerkers dit jaar extra uren heeft gewerkt om hun levensonderhoud te bekostigen. Het onderzoek, uitgevoerd door Quinyx, een leverancier van AI-softwareoplossingen voor personeelsplanning, richtte zich op de impact van inflatie op deze groep werknemers.

Naast de toegenomen werkuren hebben veel Nederlandse eerstelijnsmedewerkers financiële maatregelen moeten nemen. Ongeveer 39 procent vroeg financiële steun aan bij familie en/of vrienden, terwijl 26 procent gebruikmaakte van voedselbanken. Bovendien sloot 24 procent van hen een persoonlijke lening af. De belangrijkste drijfveer achter deze maatregelen is het onvermogen van het loon om de kosten van levensonderhoud te dekken.

Het onderzoek, uitgevoerd eind november 2023, richtte zich specifiek op eerstelijnsmedewerkers in de detailhandel, horeca en logistiek, waaronder functies als verkoopmedewerker, magazijnmedewerker, ober, vakkenvuller en bezorger. Respondenten kwamen uit Nederland (491), Duitsland (1.000), het Verenigd Koninkrijk (1.000) en Scandinavië (829), met veel medewerkers die een salaris rond het minimumloon ontvangen.

Bron: Quinyx

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0