Hudson’s Bay wil Europese tak verkopen

De aandeelhouders van het Canadese warenhuis Hudson’s Bay willen de Europese tak verkopen. Daarnaast willen zij het concern van de beurs halen. Het is een voorstel van een groep aandeelhouders onder leiding van topman Richard Baker, die samen 57% van de aandelen in handen hebben, meldt het Financieel Dagblad naar aanleiding van een persbericht van Hudson’s Bay Company (HBC).

De Europese tak, waaronder ook de 15 Nederlandse winkels vallen, is sinds vorig najaar gefuseerd met het Duitse Karstadt, eigendom van retailbedrijf Signa van de Oostenrijkse miljardair René Benko. Signa heeft de meerderheid van de aandelen van het fusiebedrijf. HBC verkoopt het overige minderheidsbelang aan Signa voor C$1,5 mrd (Canadese dollars). Echter geldt dat niet voor de Nederlandse winkels. Als onderdeel van de transactie neemt Hudson’s Bay het eigendom van de Nederlandse winkels over, waardoor Signa geen verplichtingen meer heeft in de Nederlandse winkels, aldus Helena Foulkes, CEO van HBC. Het concern, dat zich in 2017 in Nederland vestigde en tal van V&D-locaties opkocht, opende in maart nog een nieuwe locatie in Utrecht.

HBC nam onlangs een financieel adviseur in de arm om de opties voor de Nederlandse activiteiten te beoordelen. De geruchten over tegenvallende cijfers in Nederland doen al een tijdje de ronde. De resultaten in ons land vallen tegen en behoud en verkoop worden overwogen. HBC verwacht “initiatieven te moeten nemen om kosten te besparen.” Hierbij wordt ook gedacht aan sluiting van Nederlandse winkels.

De transactie met Signa zal naar verwachting in het najaar van 2019 worden afgerond, onder voorbehoud van wettelijke goedkeuringen. Bij ondertekening heeft Signa een aanbetaling gedaan van omgerekend €100 mln.

Naast de verkoop van de Europese tak willen de aandeelhouders het bedrijf tevens van de beurs halen. De handel in het aandeel op de beurs van Toronto is maandagmiddag 10 juni al stilgelegd. Het aanbod naar de andere aandeelhouders staat op C$9,45 per aandeel. Dat komt neer op een deal van C$1,74 mrd. Het voorstel is flink hoger dan de koers die op vrijdag 7 juni op C$6,37 per aandeel sloot. Sinds HBC in 2012 naar de beurs ging heeft het bedrijf al twee derde van haar waarde verloren.

Als het voorstel van de aandeelhouders doorgaat, zou het bedrijf in staat zijn om het tij te keren buiten het zicht van de particuliere markt en investeerders. HBC wil zich verder toeleggen op Noord-Amerika. Hudson’s Bay meldt dat zij een speciale commissie hebben gevormd om het voorstel te bekijken.

 

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0