Inflatie naar ongekende hoogte

Hoge inflatie krijgt nu ook grip op kleding

De prijzen van kleding zijn in september met 8,0 procent gestegen. Sinds de start van de huidige publicatietabel in 1996 zijn prijsstijgingen van deze omvang bij kleding niet eerder gemeten. Vergeleken met de prijsstijgingen eerder dit jaar hebben de kledingprijzen in september fors aan stijgingstempo gewonnen. Schoenen waren in september wat prijsontwikkeling betreft duidelijk gematigder dan kleding. Vooral door de enorme stijging van de prijzen van energie en voedingsmiddelen, maar nu ook beïnvloed door de groei van de kledingprijzen, was de inflatie in september historisch hoog: + 14,5 procent. Dit blijkt uit een analyse van recente CBS-inflatiecijfers door onze economische redactie.

Baby- en kinderkledingprijzen pieken

Waar de prijsstijging van baby – en kinderkleding de afgelopen maanden nagenoeg altijd lager uitviel dan die van heren- en dameskleding, zijn de rollen is september omgedraaid. Baby- en kinderkleding werd in september maar liefst 10,3 procent duurder en nam daarmee in het prijsstijgingsklassement van kleding de koppositie over van herenkleding,. Herenkleding ging tot dusverre dit jaar in alle maanden aan kop.. Alleen in mei 2006 stegen de prijzen van baby- en kinderkleding harder (11,1 procent). In  september zat herenkleding  baby- en herenkleding nog wel op de hielen met een nog niet eerder gemeten prijsstijging van 9,6 procent. Dameskleding  werd in september 6,5 procent duurder. Voor dameskleding was dit de hoogste prijsstijging sinds februari 2019 toen dameskleding 7,2 procent duurder werd. Opgeteld bij de prijsontwikkelingen van kleding eerder dit jaar werd kleding in de eerste negen maanden van dit jaar 3,0 procent duurder vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Herenkleding werd in deze periode 5,4 procent duurder, dameskleding 2,4 procent en baby- en kinderkleding 1,4 procent.                                                                                                             

Schoenen nog geen aanjager inflatie

Schoenen zorgen nog niet voor stijgende inflatiecijfers,  De schoenenprijzen stegen in september met 3,7 procent. Dit was hoger dan in augustus toen schoenen 0,8 procent duurder werden, maar weer lager dan in maart, mei en juli toen de prijzen met bijna 5 procent groeiden. Gemiddeld werden schoenen in de eerste negen maanden van dit jaar 3,0 procent duurder. In september stegen herenschoenen het meest in prijs (+5,6 procent). De prijs van damesschoenen steeg  in die maand met 3,8 procent en kinderschoenen met 0,7 procent. Ook In de periode januari-september 2022 gingen herenschoenen wat prijsstijging betreft aan kop (+4,7 procent), gevolgd door damesschoenen (+3,2 procent) en kinderschoenen (+0,5 procent).

Inflatie naar ongekende hoogte

De Nederlandse inflatie bereikte in september een hoogte die in de lopende CBS-reeks van inflatiecijfers niet eerder gemeten werd: +14,5 procent. Energie die in september 199,7 procent duurder was dan in september vorig jaar was de grote boosdoener, gevolgd door voedingsmiddelen die in september gemiddeld 12,8 procent in prijs stegen.

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0