Kleding duurder en schoenen goedkoper in augustus

De prijzen van kleding zijn in augustus dit jaar vergeleken met augustus vorig jaar met 2,4 procent gestegen. Schoenen werden in deze periode juist 1,8 procent goedkoper. De totale stijging van de consumentenprijzen (inflatie) was in augustus met 2,4 procent de hoogste prijstoename sinds december 2019 toen het totale consumptiepakket 2,7 procent duurder werd. De gezamenlijke bijdrage van kleding en schoenen aan de inflatie in augustus bedroeg 0,07%-punt. Dit blijkt uit een analyse van onze redactie van de meest recente CBS consumentenprijzen.

Prijsstijging Kleding (jaarmutatie in %)

 

Herenkleding dit jaar gemiddeld goedkoper
Sinds juni 2020 is de prijsontwikkeling van herenkleding iedere maand onder die van dames- en baby- en kinderkleding gebleven. In augustus werd deze trend voortgezet met een relatief lage prijsstijging van herenkleding met 1,8 procent, terwijl dames- en kinder- en babykleding in deze maand respectievelijk 2,3 en 3,0 procent duurder werden. Gemeten over de hele periode januari tot en met augustus werd herenkleding dit jaar gemiddeld zelfs 1,3 procent goedkoper vergeleken met dezelfde periode in 2020. Vooral in het eerste kwartaal daalden de herenkledingprijzen, met als uitschieter januari dit jaar toen de prijs van herenkleding met 5,3 procent omlaag ging. Gemiddeld stegen de prijzen van baby- en kinderkleding dit jaar tot dusverre het hardst (+6,2 procent in de periode januari-augustus 2021), terwijl dameskleding in deze periode gemiddeld 2,2 procent duurder werd.

Prijzen van schoenen wederom omlaag
Net als in juli werden alle deelsegmenten binnen de schoenenmarkt in augustus goedkoper. Het minst daalden herenschoenen in prijs (-0,6 procent), gevolgd door damesschoenen (-1,8 procent) en kinderschoenen, die in augustus maar liefst 3,5 procent moesten prijsgeven vergeleken met augustus vorig jaar. In de eerste acht maanden van dit jaar werden schoenen gemiddeld 1,2 procent goedkoper. Zowel heren- als damesschoenen verloren in deze periode 1,1 procent in prijs en kinderschoenen werden met -1,7 procent het meest goedkoper,

Prijsstijging Schoenen (jaarmutatie in %)

Bron getoonde cijfers: CBS

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0