Kleding- en schoenenprijzen duidelijk onder inflatieniveau

De inflatie bedroeg in april 9,6 procent. In maart was de inflatie een fractie hoger: 9,7 procent, de hoogste na april 1976. Vanaf augustus vorig jaar zijn de inflatiecijfers bijna onafgebroken gestegen. Na de prijzen van energie zijn nu ook vooral de prijzen van voeding in een sterk opwaartse beweging terecht gekomen. Voedingsmiddelen waren in april 8,5 procent duurder dan een jaar eerder, in maart was dat 6,2 procent. Kleding en schoenen onttrekken zich vooralsnog aan een sterk stijgende trend. In april stegen de prijzen van kleding en schoeisel samen met 3,2 procent, terwijl deze in november en december vorig jaar nog met ruim 5 procent omhoog gingen. Dit blijkt uit een analyse van recente CBS-cijfers door onze redactie.

Kleding bijna 3 procent duurder
De prijs van kleding is in april dit jaar vergeleken met april vorig jaar met 2,7 procent gestegen. Meer dan in februari en maart dit jaar toen de kledingprijzen met respectievelijk 2,4 en 2 procent stegen, maar minder dan in de periode oktober vorig jaar t/m januari dit jaar toen de kledingprijzen tussen de 3,0 (oktober 2021) en 5,4 procent (december 2021) stegen. In april dit jaar ging de prijs van de herenkleding het meest omhoog. Vergeleken met april vorig jaar werd herenkleding 3,9 procent duurder. Baby- en kinderkleding gingen in april het minst in prijs omhoog (+2,2 procent), terwijl dameskleding 2,4 procent duurder werd.

Prijzen schoenen stijgen in april minder hard dan in maart
De prijzen van schoenen zijn in april dit jaar vergeleken met april vorig jaar met 3,6 procent gestegen. Minder hard dan in maart dit jaar toen de schoenenprijzen nog met 4,8 procent stegen. Damesschoenen werden in april met een prijsstijging van 4,3 procent het meest duurder. Kinderschoenen stegen in april het minst in prijs (+1,6 procent), terwijl herenschoenen in april 3,9 procent duurder werden.

Hoogste prijsstijging lederwaren en reisartikelen sinds begin 2017
Koffers, tassen, portefeuilles en portemonnees e.d. werden in april dit jaar vergeleken met april vorig jaar 3,9 procent duurder. Dit was de hoogste prijsstijging van reis en lederwaren sinds januari 2017 toen deze waren 4,2 procent in prijs stegen.

 

2022 april
Jaarmutatie CPI
%
Inflatie 9,6
Kleding en schoenen 3,2
Kleding 2,7
Herenkleding 3,9
Dameskleding 2,4
Baby en kinderkleding 2,2
 Schoenen 3,6
 Herenschoenen 3,9
Damesschoenen 4,3
Kinderschoenen 1,6
lederwaren en reisartikelen 3,9
Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0