Kleding- en schoenenwinkels koploper omzetgroei in detailhandel

Kledingwinkels hebben in juni dit jaar 23,3 procent meer omgezet dan in juni vorig jaar. De omzetgroei van schoenen- en lederwarenwinkels kwam met 24,5 procent nog iets hoger uit. De modebranches zijn daarmee koploper in omzetgroei in de detailhandel. Geen enkele branche deed het beter in juni. In de totale detailhandel steeg de omzet in juni met 7,2 procent. Deze stijging kwam geheel voor rekening van de non-foodsector waar de totale omzet met 9,5 procent steeg. De foodsector zag zijn omzet in juni bescheiden toenemen met 0,8 procent, terwijl webwinkels in juni 17 procent meer omzet boekten dan in juni vorig jaar. Dit blijkt uit een analyse van onze redactie van recent gepubliceerde CBS-cijfers.

Ongecorrigeerde omzetontwikkeling t.o.v. een jaar eerder in procenten

 

Vier maanden op rij forse omzetgroei in kledingwinkels
Juni is de vierde maand op dat kledingwinkels als gevolg van versoepeling van de coronaregels sterke omzetstijgingen boeken. In januari en februari daalde de omzet nog met respectievelijk 61,0 en 54,3 procent, waarna maart (+39,9 procent), april (+71,1 procent), mei (+43,9 procent) ook al sterke omzetstijgingen opleverden. Overigens daalde de omzet van de kledingbranche in de periode maart-juni vorig jaar juist fors vanwege de voor de kledingbranche strenge lockdown.

Eerste helft dit jaar per saldo positief voor kledingwinkels
Mede door de sterke omzetstijging in juni is de omzetontwikkeling van kledingwinkels in de eerste helft van dit jaar vergeleken met de omzet in de eerste helft van vorig jaar positief (+4,2 procent). De cumulatieve omzet over de periode januari-mei dit jaar was nog 1,3 procent lager vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De omzet in de eerste helft van 2021 ligt echter nog beduidend onder het omzetniveau behaald in de eerste helft van het laatste niet-corona jaar 2019 (-22,1 procent). Positief voor de kledingbranche is dat na mei dit jaar nu ook in juni dit jaar een omzet is gerealiseerd die boven de omzet van dezelfde maanden in het “normale jaar” 2019 ligt. In mei dit jaar overtrof de omzet van mei 2019 met 7,6 procent en in juni zelfs met 9,3 procent. Mei dit jaar was de eerste maand sinds het begin van de pandemie dat de omzet van kledingwinkels boven de omzet in een “normale” zelfde maand in 2019 uitkwam.

Eerste helft dit jaar ook positief voor schoenenwinkels
Net als in de kledingbranche ontwikkelde de omzet van schoenen- en lederwarenwinkels zich in de eerste helft van dit jaar positief (+1,1 procent) ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit door o.m. de gunstige omzetontwikkeling in juni dit jaar (+24,5 procent). In de periode januari-mei was de omzet nog 5,4 procent lager dan in jan-mei vorig jaar. De in de eerste helft dit jaar door schoenen- en lederwarenwinkels behaalde omzet ligt echter nog ruim onder de omzet van de eerste helft van 2019 (-21,1 procent). Ook in de schoenenbranche werd na mei (+5,1 procent) ook in juni (7,7 procent) dit jaar een omzet gerealiseerd die hoger was dan in de vergelijkbare maanden van 2019.

Ongecorrigeerde omzetontwikkeling t.o.v. een jaar en twee jaar eerder in procenten

 

Bron getoonde cijfers: CBS

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0