Kledingprijzen stijgen en schoenenprijzen dalen in maand van recordinflatie

In oktober bereikte de inflatie het hoogste niveau van de afgelopen twintig jaar. Vergeleken met oktober vorig jaar stegen de consumentenprijzen in totaal met 3,4 procent. Sterk opgelopen prijzen voor gas en elektriciteit alsmede voor benzine, diesel en LPG waren hier vooral verantwoordelijk voor. Kleding droeg met een prijsstijging van 3 procent ook bescheiden bij aan de record inflatie (+0,13 procentpunt). Schoenen daarentegen werden in de maand van de topinflatie goedkoper en drukten hiermee de inflatie licht (-0,01 procentpunt). Dit blijkt uit een analyse van onze redactie van de meest recente CBS consumentenprijzen.

Ontwikkeling energie en modeartikelen oktober 2021 en bijdrage aan CPI oktober 2021 in %

Baby- en kinderkleding meest in prijs gestegen
Zoals al bijna het hele jaar het geval is, gingen binnen het kledingsegment de prijzen van baby- en kinderkleding in oktober het meest omhoog. Vergeleken met oktober vorig jaar steeg het prijspeil hier met 3,7 procent. Dameskleding volgde met een prijsstijging van 3,5 procent, terwijl herenkleding in oktober met een prijsstijging van 1,4 procent andermaal het minst duurder werd. Sinds juni vorig jaar ligt de prijsontwikkeling van herenkleding iedere maand onder die van dames- en baby- en kinderkleding. Gemiddeld stegen de prijzen van kleding voor de consument in de eerste tien maanden van dit jaar met 2,1 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De prijzen van baby- en kinderkleding gingen in deze periode met liefst 5,2 procent omhoog, die van dameskleding met 2,4 procent, terwijl herenkleding in de eerste tien maanden zelfs 1,0 procent goedkoper werd.

Omzetontwikkeling modebranches oktober 2021 in %

Prijsdaling damesschoenen houdt aan
Damesschoenen zijn in oktober dit jaar vergeleken met oktober vorig jaar 2,7 procent goedkoper geworden. De prijsdaling die in jul inzette, na prijsstijgingen in de periode april-juni dit jaar, houdt hiermee voor de vierde maand op rij aan. In de eerste tien maanden van dit jaar zijn damesschoenen gemiddeld 1,5 procent in prijs gedaald. Herenschoenen stabiliseerden hun prijsniveau in oktober dit jaar op het niveau van vorig jaar (+0,0 procent), maar daalden in de eerste tien maanden van dit jaar gemiddeld met 0,9 procent in prijs. Kinderschoenen waren de enige schoenen die in oktober duurder werden (+2,0 procent), maar waren in de periode januari-oktober dit jaar gemiddeld wel 1,3 procent goedkoper dan in dezelfde periode vorig jaar. In deze periode daalde de prijs van het totale schoenensegment met 1,3 procent.

Lederwaren ruim 2 procent duurder in oktober
De prijzen van koffers, handtassen, schooltassen, portefeuilles, portemonnees e.d. zijn in oktober met 2,3 procent gestegen. Over de periode januari-oktober daalden lederwaren echter in prijs (-0,7 procent).

Bron getoonde cijfers: CBS

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0