Lichte afname aantal fysieke kledingwinkels, forse toename aantal webshops in kleding

Het aantal “stenen” kledingwinkelbedrijven is begin derde kwartaal van dit jaar licht gedaald in vergelijking met het aantal kledingbedrijven aan het begin van het tweede kwartaal van dit jaar. In totaal verdwenen er in één kwartaal zo’n 20 winkelbedrijven gespecialiseerd in de verkoop van kleding. Het aantal webshops dat hoofdzakelijk kleding verkoopt nam daarentegen in deze periode fors toe (+8,8 procent). In totaal kwamen er in één kwartaal 1330 kledingwebshops bij. Dit blijkt uit een analyse van onze redactie van de meest recente CBS-cijfers over de demografie van bedrijven.

Aantal kledingwinkels naar branche

 

Grootste daling in aantal winkelbedrijven in dameskleding
De helft van de afname in het aantal fysieke kledingwinkelbedrijven deed zich voor in de grootste deelbranche: winkels in dameskleding. Hier nam het aantal af van 2725 begin tweede kwartaal naar 2715 begin derde kwartaal dit jaar. De andere grote deelbranche: winkelbedrijven die een algemeen assortiment aan kleding verkopen zag zijn aantal in deze periode met 5 afnemen van 2695 naar 2690. Winkelbedrijven gespecialiseerd in de verkoop van onderkleding namen eveneens in aantal met 5 af, van 495 naar 490. Winkelbedrijven in herenkleding (in totaal 805), bedrijven in baby- en kinderkleding (585) en textielsupermarkten (140) bleven in aantal gelijk.

Kledingbranche gedomineerd door twee deelbranches
Twee derde van de kledingwinkelbedrijven was begin derde kwartaal van dit jaar actief in de dameskledingbranche (33,5 procent van de bedrijven) en de branche die een algemeen assortiment van dames-, heren- en kinder- en babykleding verkoopt (33,2 procent). De grootste van de overige deelbranches is de herenkledingbranche met 9,9 procent van het aantal winkelkledingbedrijven.

Grootste stijging aantal kledingwebshops sinds begin coronacrisis
Het aantal webshops in kleding is sinds het begin van het eerste kwartaal van 2020 met 35 procent toegenomen van 12200 begin 2020 tot 16460 begin derde kwartaal dit jaar. De grootste groei tijdens de coronacrisis deed zich voor in het laatste kwartaal toen het aantal steeg van 15130 begin tweede kwartaal dit jaar naar 16460 begin derde kwartaal.

Ontwikkeling aantal webwinkels

Bron getoonde cijfers: CBS

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0