Managementverhaal: ‘Bemoei je met je eigen zaak’

Managementverhaal: ‘Bemoei je met je eigen zaak’

De visie van Charlotte Meindersma op ondernemen

‘Zo leer je in een paar weken hoe je van duizend euro omzet naar een miljoen gaat.’ Hoe vaak heb jij je niet tóch bijna laten verleiden door al die marketinggoeroes die je gouden bergen beloven?” Charlotte Meindersma is kritisch op trendy ondernemersmythes die zich vaak online verspreiden, zoals de belofte in het citaat hiervoor. In haar boek ‘Écht ondernemen – bemoei je met je eigen zaak’ deelt ze haar visie over hoe je daadwerkelijk succesvol kunt ondernemen, zonder gebruik te maken van ‘geheime formules, shortcuts naar succes of sterrenstof’. Haar boek bevat niet alleen praktisch ondernemersadvies, maar ook uitgebreid juridisch advies. Als jurist weet ze complexe juridische onderwerpen toegankelijk en begrijpelijk te maken, zoals merkenrecht, privacy, contracten en meer. Ze schrijft vanuit haar ervaring als eigenaar van Charlotte’s Law & Fine Prints, een advieskantoor gericht op de creatieve sector en ondernemers. We delen een aantal van haar ondernemerstips en juridische adviezen.

Eigen keuzes maken

In haar boek stelt de auteur dat ondernemers niet te veel naar andere ondernemers moeten kijken. Ze merkt op: “Te vaak laten ondernemers zich beïnvloeden door wat anderen doen. Ze denken: ‘Bij hen gaat het goed, waarom niet bij ons?’. Hoewel het soms handig kan zijn om te kijken naar hoe anderen het aanpakken, is het van essentieel belang om te voorkomen dat de markt overspoeld wordt met te veel dezelfde producten of diensten. Eenheidsworst valt niet op en is niet goed voor je bedrijf.”

Voorbeeld

Meindersma vertelt het verhaal van een bekende YouTuber die opereert onder het pseudoniem MrBeast. In sommige van zijn thumbnails voor zijn video’s gebruikte hij een specifieke gezichtsuitdrukking – een glimlach met open mond – die enorm populair werd in thumbnails. Thumbnails zijn de miniaturen van afbeeldingen die vaak worden gebruikt in digitale media, zoals WhatsApp of op YouTube. Deze thumbnail werd razend populair, totdat teveel anderen hem gingen nadoen. Hij ontdekte dat juist een gesloten mond als gezichtsuitdrukking in de thumbnail goed werkte, omdat niemand dat toen deed. De belangrijke les hieruit is: “Richt je op hoe je je onderscheidt van anderen. Als alles hetzelfde is, kun je alleen concurreren op prijs.”

Moeilijke les

De ondernemer heeft persoonlijk ervaren dat wat voor anderen werkte, niet geschikt was voor haar eigen bedrijf. Ze deelt haar ervaring met het aannemen van personeel in de beginfase van haar bedrijf, toen de zaken groeiden. Al snel ontdekte ze dat ze geen manager was, noch dat ze dat wilde zijn; ze raakte bijna overspannen. “Ik dacht dat succes betekende dat je moest groeien door personeel aan te nemen, maar dat bleek voor mij niet de juiste aanpak te zijn. Ik ontdekte dat ik veel meer werkplezier ervaarde zonder medewerkers.

Langzamerhand ontdekte Meindersma welke stappen voor haar eigen onderneming de juiste waren. Ze leerde welke lessen leidden tot het succes dat ze nastreefde.

Succesvol zijn

Wat succes inhoudt, verschilt van bedrijf tot bedrijf. “Als je ondernemers vraagt wat zij beschouwen als succes, geven ze allemaal een andere definitie. Voor sommige bedrijven betekent dit stabiliteit, een hoogwaardig product, of het welzijn van hun personeel. Dit zijn allemaal elementen die een bedrijf succesvol kunnen maken. Denk ook aan familiebedrijven die al een eeuw bestaan; dat is pas echt bijzonder. Het getuigt van een indrukwekkend aanpassingsvermogen van dat bedrijf.”

Vaak draait het op sociale media of in traditionele media bij bedrijven te veel om status, aanzien of financieel succes, benadrukt de auteur. Er wordt te weinig aandacht besteed aan maatschappelijk succes of het persoonlijke geluk van de ondernemer. Ze merkt op: “Het uiterlijk vertoon staat vaak centraal. Grote bedrijven die enorme omzetgroei realiseren, krijgen bijvoorbeeld de FD Gazelle-prijs, terwijl kleine bedrijven helaas minder erkenning krijgen en minder vaak in de media verschijnen. Ze worden zogenaamd niet als succesvol beschouwd. Dit versterkt het idee dat succes draait om groot en belangrijk zijn, terwijl succes werkelijk van bedrijf tot bedrijf verschilt.”

Omzetgroei

Meindersma vervolgt: “Je onderneming hoeft absoluut niet te groeien in omzet, maar je moet wel meegroeien met de tijd en de trends om te voorkomen dat je faalt. Neem bijvoorbeeld Van Moof; ze leken succesvol en boekten een sterke omzetgroei, maar gingen uiteindelijk failliet. Er zijn talloze grote bedrijven met een indrukwekkende omzet die omvallen vanwege financiële problemen.

Veel eigenzinnige bedrijven zijn relatief klein maar desondanks succesvol, omdat ze zaken op een andere manier benaderen dan anderen. Neem Bunq als voorbeeld. Hoewel ze niet echt een traditionele bank zijn, opereren ze wel in de bankensector met een originele aanpak in vergelijking met andere banken. Ze ontwikkelen software waarmee je kunt bankieren en verkennen alternatieve benaderingen in de financiële sector. Durf baanbrekend te zijn in je eigen markt.”

Focus verleggen

Als je als ondernemer niet zeker weet hoe je je bedrijf verder kunt verbeteren, waar begin je dan?

Durven te falen

De auteur moedigt ondernemers aan om vaker kansen te grijpen en dingen uit te proberen om te zien of ze werken. In Nederland zijn ondernemers vaak terughoudend en spelen ze op veilig. Soms moet je echter risico’s nemen om te innoveren. Niet alles kan volledig worden doorgerekend, en je zou minder terughoudend moeten zijn om stappen te zetten, zelfs als je niet zeker weet of een kans zal slagen.

Neem meer risico’s

In sommige culturen, zoals in Amerika, wordt een ondernemer vaak als succesvol beschouwd als ze ooit failliet zijn gegaan, omdat dit aangeeft dat ze echte risico’s hebben durven nemen. Hoewel deze houding wellicht wat overdreven is, is het toch waardevol om ondernemers aan te moedigen om minder te focussen op de financiële investering van een risico. In plaats daarvan zou je moeten streven naar innovatie. Het is namelijk niet altijd mogelijk om volledig te meten of iets zal aanslaan bij je klanten, dus soms moet je bereid zijn om het gewoon te proberen.

 1. Laat ‘zo hebben we het altijd gedaan’ los
  Het kan nodig zijn om vastgeroeste ideeën los te laten en nieuwe mogelijkheden te verkennen. Het betekent niet noodzakelijk dat je totaal andere producten moet gaan verkopen, maar eerder dat je de manier waarop je ze aanbiedt kunt aanpassen. Hier zijn enkele voorbeelden
 2. Bied je producten op een andere manier aan
  Je kunt bestaande producten op een andere manier aanbieden. Bijvoorbeeld, verkoop ze in een andere verpakking, promoot nieuwe gebruiksmogelijkheden, of creëer bundelaanbiedingen die de waarde vergroten.Voorbeeld
  Het verhaal van de schoonvader van Meindersma illustreert dit punt. Hij bedacht een liftje voor röntgenfoto’s, oorspronkelijk bedoeld voor de patiënten, maar het bleek vooral waardevol te zijn voor het personeel. Het product bood een oplossing voor een ander probleem dan oorspronkelijk gedacht. Hij heeft toen marketingtechnisch zijn aanpak verandert.
 3. Diversifieer je aanbod
  Overweeg aanverwante producten of diensten te verkopen die aansluiten bij wat je klanten al van je kopen. Denk na over de behoeften van je doelgroep en hoe je ze nog beter van dienst kunt zijn.Voorbeeld
  Meindersma noemt voorbeelden van winkels die webwinkels hebben opgezet of bedrijven die producten zijn gaan verkopen via Instagram. Ze benadrukt dat soms kleine inspanningen aanzienlijke winst kunnen opleveren. Winkels kunnen bijvoorbeeld video’s maken van de producten die ze verkopen, sportscholen kunnen instructievideo’s maken, boekhandels kunnen meer boekrecensies op hun website plaatsen of boekclubs oprichten. Haar boodschap is: wees creatief!

Stel dat je een winkel hebt in woonaccessoires. Je richt je vaak op mensen die al van huiselijke sfeer houden. In dat geval kun je bijvoorbeeld informatie bieden over hoe je je huis mooi kunt schilderen of hoe je een heerlijke appeltaart kunt bakken. Het gaat erom dat je nieuwe manieren vindt om waarde toe te voegen voor je klanten en hen te betrekken bij je merk op een manier die voor hen zinvol is.

Valkuilen bij het verleggen van je focus

Let op: je kunt ook fouten maken bij het verleggen van je focus, waarschuwt Meindersma. Wat zijn een aantal valkuilen?

 1. Te weinig interesse
  Het is belangrijk om te voorkomen dat je je klanten iets aanbiedt dat niet past bij hun behoeften of interesses. Een te grote verschuiving in de producten of diensten die je aanbiedt, kan klanten verliezen.
 2. Prijswijzigingen
  Prijswijzigingen kunnen risicovol zijn, aangezien ze sterk afhankelijk zijn van trends. Als je producten hebt waar je vanaf wilt, is het verstandig om ze te verkopen als je er nog een goede prijs voor kunt krijgen. Als je echter verwacht dat je dezelfde producten volgend jaar nog kunt verkopen, kan het lonen om ze tot dan te bewaren. Een voorbeeld hiervan is de kerstcollectie van H&M. Vorig jaar werden woonaccessoires in januari met korting aangeboden in de webshop, maar nu zijn dezelfde items weer verkrijgbaar tegen de oorspronkelijke prijs in de online winkel. Prijswijzigingen moeten weloverwogen zijn.

Meindersma is van mening dat je eigenlijk nooit op basis van prijs moet concurreren, omdat het als een teken van zwakte kan worden gezien. Ze wijst op bedrijven zoals Coolblue, die succesvol zijn geworden door een uitstekende service te bieden – de medewerkers zijn bijvoorbeeld vriendelijk en je weet zeker dat de producten snel worden verzonden – in plaats van de prijzen te verlagen.

Over Charlotte

Charlotte begon haar eerste fotografiebedrijf tijdens haar studententijd. Na haar afstuderen ontdekte ze al snel dat de ze de marketing voor fotografie niet leuk vond en zakelijke aspecten van het ondernemerschap haar meer aantrokken. Dankzij haar juridische achtergrond vroegen collega-fotografen en hun netwerken haar vaak om juridisch advies. Ze nam afscheid van de fotografie en richtte zich volledig op de juridische aspecten van het ondernemerschap.

Omdat ze niet over veel financiële middelen beschikte las ze marketingboeken en marketingblogs. Ze breidde haar netwerk langzaam uit via sociale media en schreef blogs om haar toegevoegde waarde op de markt te laten zien. Deze aanpak bleek succesvol te zijn. Op dagelijkse basis adviseert ze ondernemers en de creatieve sector door lezingen, workshops en individueel advies.

www.charlotteslaw.nl

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0