Modebranches voor vijfde maand op rij koploper in detailhandel

In juli zijn de kleding- en schoenenwinkels wederom de best scorende winkelbranches in de detailhandel. Sinds begin maart, toen consumenten langzamerhand via kopen op afspraak weer toegang zochten tot de winkelstraten, behoren de modebranches tot de winkelbranches met de hoogste omzetstijgingen. Wel vlakken de stijgingen wat af. Dit blijkt uit een analyse van recente CBS-data door onze redactie.

Omzetontwikkeling detailhandel januari 2021 – juli 2021 in indexcijfers (prijsindex 2015=100)

Totale detailhandelsomzet stijgt met bijna 4 procent in juli
De omzet van de totale detailhandel steeg in juli vergeleken met juli vorig jaar met 3,9 procent. Dit is de laagste omzetstijging sinds maart dit jaar toen de omzet onder invloed van ingezette coronaversoepelingen met 9 procent toenam. De piek in omzetgroei bereikte de detailhandel in april toen de totale omzet met 10,1 procent toenam. Daarna vlakte de stijging af tot de meest recente omzetgroei van 3,9 procent in juli. De forse omzetgroei in de detailhandel sinds maart is geheel voor rekening voor de non-foodwinkels en de webshops. In juli maakten de foodwinkels een pas op de plaats (+0,0 procent), terwijl de non-foodwinkels 4,0 procent omzetgroei boekten en de webshops 13,5 procent. Over de eerste zeven maanden van 2021 steeg de totale omzet van de detailhandel met 3,7 procent, de omzet van de foodwinkels met 1,7 procent, terwijl als gevolg van belabberde omzetontwikkelingen in januari (-37,7 procent) en februari (-31,1 procent) de non-foodwinkels hun omzet over deze periode met 2,4 procent zagen dalen. Webshops groeiden volop tijdens coronacrisis: in de periode januari-juli nam hun omzet met liefst 28,4 procent toe.

Modebranches uitblinker in non-food sector
In juli dit jaar realiseerden de modebranches de hoogste omzetstijging onder de door het CBS in de detailhandel onderscheiden winkelbranches. Zowel de kledingwinkels als de schoenen- en lederwarenwinkels gingen er vergeleken met juli vorig jaar 8,5 procent op vooruit, op afstand gevolgd door de drogisterijen die hun omzet in juli met 3,7 procent zagen groeien. De omzetgroei in de modebranches vlakt wel duidelijk af. Na de gemeten omzetpiek voor de kledingbranche in april dit jaar (+71,2 procent) nam de toename geleidelijk af van + 44,1 procent in mei, +23,2 procent in juni naar nu +8,5 procent in juli. Voor de schoenen en lederwarenbranche viel de omzetpiek in mei dit jaar (+32,2 procent), gevolgd door mindere stijgingen in juni (+23,7 procent) en juli (+8,5 procent).

Bron getoonde cijfers: CBS

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0