Nieuw huurcontract voor winkel- en horecapanden

Nieuw huurcontract voor winkel- en horecapanden

In de afgelopen jaren groeide het ongenoegen onder huurders in de retail- en horecasector over het onevenwichtige model ‘Huurovereenkomst Winkelruimte’ van ROZ, opgesteld door verhuurders. Dit model resulteerde in een disbalans in belangen en verantwoordelijkheden tussen huurders en verhuurders. Als antwoord hierop hebben branche- en werkgeversorganisaties een ‘Huurdersvariant’ van het ROZ-model ontwikkeld, gepresenteerd in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. MKB-Nederland voorzitter Jacco Vonhof overhandigde namens de initiatiefnemers de Huurdersvariant aan de politiek als oplossing voor deze onwenselijke situatie.

De Huurdersvariant streeft naar een betere balans tussen belangen van huurders en verhuurders bij contractbesprekingen voor winkel- of horecapanden. Initiatiefnemers, waaronder Koninklijke INretail, CBL, RND, Vakcentrum, VGO, MKB-Nederland, en Koninklijke Horeca Nederland (KHN), roepen huurders op dit model als uitgangspunt te nemen bij nieuwe huurcontracten.

Het ROZ-model, een verhuurdersmodel, houdt weinig rekening met huurdersbelangen, zoals eerder door de Tweede Kamer erkend. De Huurdersvariant omvat nu onder andere een pandemieclausule en een maximale indexering van de huurprijs, gericht op het voorkomen van extreme huurstijgingen. Jan Meerman, algemeen directeur bij Koninklijke INretail, benadrukt dat de Huurdersvariant zorgt voor evenwicht en evenredigheid bij het vastleggen van (ver)huurverplichtingen, wat ondernemers vanwege toenemende regeldruk ten goede komt.

Initiatiefnemers streven naar duurzame overeenkomsten, waarbij kosten en verantwoordelijkheden helder zijn vastgelegd. Patricia Hoogstraaten, directeur van het Vakcentrum, benadrukt dat in de Huurdersvariant ook afspraken staan over duurzaamheid en verantwoordelijkheden bij zaken zoals asbestsanering.

KHN-voorzitter Marijke Vuik noemt de Huurdersvariant een positieve stap voor huurders in de retail- en horecasector, waarmee ze evenwichtige overeenkomsten kunnen sluiten. In februari en maart zullen webinars worden georganiseerd om de Huurdersvariant toe te lichten.

Bron: Inretail

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0