Nieuwe Investeerder Hudson’s Bay

Warenhuisconcern Hudson’s Bay heeft een nieuwe Canadese investeerder aan boord gehaald. Catalyst Capital Group heeft een belang van 10% genomen in het bedrijf tegen omgerekend €127 miljoen. Ondanks de kapitaalinjectie, lijkt een vertrek uit Nederland op korte termijn onafwendbaar, meldt het AD.

De komst van een investeerder uit de zogeheten private-equityhoek is vaak een voorbode voor bezuinigingen, zegt Cor Molenaar, hoogleraar e-marketing aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. “Saneren, op de rails krijgen en doorverkopen”, reageert Molenaar tegenover De Ondernemer. “Het zal me niet verbazen als ze afscheid nemen van onrendabele markten.” Daarmee doelt Molenaar op onder meer Nederland en België, waar forse verliezen worden geleden. Molenaar denkt dat de Canadezen flink veel geld kunnen verdienen met het afscheid van Nederland. Daarvoor moeten eerst claims afgehandeld worden, doelend op de afkoopsommen voor vastgoed en personeel. Meer geld steken in Nederlandse winkels acht Molenaar onwaarschijnlijk. “Op het moment dat de afkoopsom lager is dan de verliezen die ze lijden, gaan ze weg.”

Ook Kitty Koelemeijer, hoogleraar marketing & retailing aan Nyenrode Business Universiteit, vermoedt dat Hudson’s Bay geen nieuwe investering in Nederland gaat doen. “Het is anders water naar de zee dragen”, aldus Koelemeijer. “De belangen in Duitsland zijn al verkocht.” Volgens Koelemeijer zit het bedrijf thuis al met genoeg problemen opgezadeld. “Daar zullen ze zich waarschijnlijk eerst op willen focussen.” Intussen bulkt het eeuwenoude warenhuis, opgericht in 1670 in Londen, nog altijd van het geld. Er zit veel vastgoedkapitaal van steenrijke families in het bedrijf en juist daarom zijn de belangen ook zo groot.

Er heerst al een tijd onrust bij Hudson’s Bay. Zo wil voorzitter Richard Baker Hudson’s Bay het liefst per direct van de beurs halen. Van kostenbesparingen tot het verkopen van bedrijfsvastgoed, Baker heeft alles geprobeerd om aandeelhouders tevreden te stellen. Maar niets is gelukt en de koers van het bedrijf blijft laag. Daarom wilde de CEO begin dit jaar het bedrijf al van de beurs halen met een bod van ruim 1,3 miljard dollar.

Beeld: “Hudsons Bay Logo Canada” door bargainmooseFlickr onder licentie CC BY 2.0

 

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0