Ondernemers kunnen weer loonsteun aanvragen

Vanaf dinsdag 15 december kunnen ondernemers weer nieuwe subsidieaanvragen indienen, zo heeft premier Rutte maandag 14 december bekendgemaakt. De tegemoetkomingen, onderdeel van de de zogeheten Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), moeten ondernemers helpen nu alle niet-essentiële winkels hun deuren moeten sluiten. De aanvragen kunnen tot en met 27 december ingediend worden. Rutte zei toe dat het kabinet goed in de gaten zal houden wat er nodig is om ervoor te zorgen dat er niet nog meer bedrijven omvallen. “We doen wat we kunnen om ondernemers te steunen en banen te behouden”, aldus de premier.

Rutte kondigde tijdens zijn toespraak aan dat alleen winkels voor primaire levensbehoeften open mogen blijven. Hieronder niet alleen bakkers, supermarkten en slagers, maar ook weekmarkten. Drogisterijen, stomerijen en opticiens worden ook tot de noodzakelijke winkels gerekend. Dat geldt niet voor kledingwinkels, meubelzaken, tuincentra en elektronicazaken. Voor bouwmarkten blijft het mogelijk om spullen af te halen, en winkels kunnen blijven bezorgen. “Dat is een harde boodschap voor ondernemers, maar gezien de grote drukte in winkelstraten moet het”, aldus Rutte.

Branchevereniging INretail zegt dat de gevolgen van de lockdown desalniettemin “desastreus” zullen zijn, aangezien veel ondernemers en winkeliers in december een groot deel van hun omzet realiseren. Bovendien hebben met name mode-, schoenen- en sportwinkels volgens INretail al een moeilijk voorjaar achter de rug. Dat leidt ertoe dat er winkels failliet zullen gaan, meent INretail. “Er gaan enorme klappen vallen. Heel veel ondernemers worden nu over de rand geduwd.”

Bron: NU.nl

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0