Oprichter modeconcern FNG in de cel

Dieter Penninckx en zijn vrouw, twee van de drie oprichters van de failliete modeketen FNG, zijn in België gearresteerd. Ze hielden zich niet aan de voorwaarden van hun eerdere vrijlating. Dat bevestigde het Antwerpse parket aan Belgische zakenkrant De Tijd. Penninckx is vrijdag gearresteerd en in de gevangenis geplaatst op verdenking van fiscale fraude. Zijn vrouw Anja Maes werd ook aanhouden. Zij is onder elektronisch toezicht geplaatst.

Voorwaarden geschonden
Het parket van Antwerpen zette in augustus een speciale onderzoeksrechter op het faillissement van FNG. Het moederbedrijf van ketens zoals Miss Etam en Claudia Sträter maakte zich mogelijk schuldig aan een reeks van misdrijven: valsheid in geschrifte, koersmanipulatie en het belemmeren van een onderzoek van beurswaakhond FSMA. Eind augustus werd bekend dat de drie oprichters van FNG — Penninckx, Maes en Manu Bracke — waren opgepakt en verhoord. Er werden toen ook huiszoekingen verricht. Het drietal werd na afloop vrijgelaten onder strikte voorwaarden, die Penninckx en Maes nu hebben geschonden, al wil het Antwerpse parket niet zeggen hoe. Bracke heeft zich wel aan de voorwaarden gehouden.

Faillissement
Eind juli vroeg FNG het faillissement aan. Het bedrijf moest een lening van €20 mln. afbetalen. Toen het van de bank geen uitstel van betaling kreeg, was het aanvragen van een faillissement het enige alternatief. FNG verkeerde al langer in moeilijkheden. Zo was er vorig jaar een monsterverlies: op een omzet van een kleine €500 mln legde het modeconcern bijna €300 mln toe. Het verlies bestond grotendeels uit afschrijvingen op overgenomen bedrijven en een grote voorziening voor dubieuze debiteuren. Daar kwam de coronapandemie overheen, waardoor de Belgische winkels op last van de overheid gesloten moesten blijven.

Bron: Het Financiële Dagblad, maandag 14 september 2020

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0