Passantencijfers najaar 2022

Passantencijfers najaar 2022

Het lijkt weer drukker in de winkelstraten. Zeker in de grote steden. Maar zijn we weer terug bij de drukte van vóór corona? Alhoewel dit soms zo lijkt zeggen de metingen wat anders. Zijn we gewoon niet meer gewend aan de drukte van voor corona?

Passantendaling vóór corona

Al bijna 20 jaar voert Locatus passantentellingen uit in 125 winkelgebieden in Nederland en 30 in België. ”Vanaf de start van onze tellingen in 2004 tot 2019 zagen wij het aantal bezoekers van winkelgebieden elk jaar iets teruglopen. Tot er in uiteindelijk 22% minder mensen kwamen in 2019 dan in 2004”.

Passanten tijdens corona

Met de uitbraak van Corona zakten deze passantenaantallen dramatisch terug. In periodes met een lockdown lagen de passanten in de belangrijkste winkelstraten van Nederland nog slechts op 10 à 15% van de aantallen van voor corona.

Einde corona

Na twee jaar corona kunnen we – sinds het voorjaar van 2022 – eindelijk weer zonder al teveel beperkingen winkelen en uitgaan. We merken dat echter nog maar zeer beperkt in onze winkelstraten. Logischerwijs was te verwachten dat wij na 2 jaar corona ons gewone gedrag weer zouden oppakken en wij weer als vanouds zouden gaan shoppen. Wij zien dat echter maar zeer beperkt terug in de tellingen van 2022.

Er is zeker sprake van enig herstel, maar nog steeds liggen de bezoekersaantallen op slechts 59% van de aantallen voor corona. Dat is dus een toename van de bezoekersaantallen met 8% ten opzichte van vorig jaar.

Bron: Blog Gertjan Slob, Directeur Onderzoek bij Locatus.

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0