Record prijsstijging kleding

Record prijsstijging kleding

Kleding is sinds september een nadrukkelijke mede-aanjager van de inflatie geworden. Na de forse stijging van de kledingprijzen in september liepen de kledingprijzen in oktober verder op naar een nog niet eerder vertoonde plus van bijna 10 procent vergeleken met oktober vorig jaar. Tot en met augustus dit jaar kwam prijsstijging van kleding niet boven de 3,9 procent uit. Schoenen doen vooralsnog nauwelijks mee aan het opjagen van de inflatie, in oktober bedroeg de prijsstijging hier nog geen 3 procent. Vooral door iets lagere energieprijzen deed de totale inflatie in oktober een kleine stap terug. Net als bij kleding echter nam bij onder meer voedingsmiddelen en meubelen het stijgingstempo van de prijzen verder toe naar nog niet eerder bereikte niveaus. Dit blijkt uit een analyse van recent door het CBS gepubliceerde inflatiecijfers door onze economische redactie.

Herenkleding stijgt het meest in prijs                                                                                                                

ocent waren gestegen. Herenkleding is binnen het kledingsegment koploper prijsstijging. In oktober ging de prijs van herenkleding met 11,8 procent omhoog. In september werd voor herenkleding al een stijging van 9,6 procent gemeten. Ook de prijs van dameskleding trok in oktober flink aan. Vergeleken met oktober vorig jaar werd dameskleding 9,4 procent duurder, fors meer dan in september toen dameskleding 6,5 procent in prijs steeg. Baby- en kinderkleding was in oktober de kledinggroep met de minste prijsstijging (+6,6 procent). Sinds september zijn de prijzen van kleding fors gaan stijgen. Daar vóór zaten de prijzen veel minder in de lift.  De gemiddelde prijsstijging van kleding in de periode januari-oktober 2022 (+3,7 procent) komt dan ook niet in de buurt van de sterke stijgingen in september en oktober. Herenkleding werd in de eerste tien maanden het meest duurder: gemiddeld steeg de prijs in deze periode met 6,1 procent, gevolgd door respectievelijk dameskleding met een gemiddelde prijsstijging in 2022 tot nu toe van 3,1 procent en baby- en kinderkleding met een gemiddelde prijsstijging van 2,0 procent.

Schoenen geen aanjager inflatie

Schoenen werden in oktober 2,8 procent duurder en waren daarmee geen aanjager van de hoge inflatie. Integendeel schoenen dempten eerder de inflatie. Weliswaar stegen zowel dames- als herenschoenen in oktober 4,0 procent in prijs, maar kinderschoenen werden in oktober juist 2,0 procent goedkoper. Inclusief de prijsontwikkeling in oktober werden schoenen gemiddeld 3,0 procent duurder in de eerste tien maanden van dit jaar.  Herenschoenen stegen in deze periode het meest in prijs (+4,6 procent), terwijl dames- en kinderschoenen eveneens in deze periode respectievelijk 3,3 en 0,2 procent duurder werden.

Inflatie licht gedaald in oktober

In oktober kwam de inflatie uit op 14,3 procent. Licht lager dan in september toen consumentengoederen en -diensten 14,5 procent duurder waren dan een jaar eerder. De ranglijst van  hoogste prijsstijgers wordt nog steeds aangevoerd door energie die in oktober 173,3 procent duurder was dan in oktober vorig jaar, licht lager dan in september toen de prijsstijging van energie 199,7 procent bedroeg. Voedingsmiddelen zijn in oktober wel verder in prijs gestegen van +12,8 procent in september naar +14,0 procent in oktober. Ook meubelen en andere woninginrichtingsartikelen voeden de inflatie thans flink: in oktober werden woninginrichtingsartikelen 14,7 procent duurder tegen +13,1 procent in september.

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0