Retailer aan het woord: Ronald Nordemann van Spaander Trends

Retailer aan het woord: Ronald Nordemann van Spaander Trends

De verkoop bij Spaander Trends in Alkmaar was in 2023 redelijk. “Vorig jaar was lastig vanwege de wisselende seizoenen”, zegt Ronald Nordemann, eigenaar van de familiewinkel. “Het was vaak te nat of te warm en dat hielp de verkoop van de seizoenkleding niet. Dat zien we terug in onze omzet. Ook merkten we dat de consument minder bereid was om kleding te kopen, waarschijnlijk vanwege de onrust wereldwijd. Als je 2023 vergelijkt met 2022, dan moet je concluderen dat het wat minder ging. Maar 2022 was ook wel een topjaar, een soort inhaalslag na twee lastige coronajaren. Toch mogen we niet klagen. Vorig jaar deed vooral onze kostuumafdeling het erg goed vanwege de vele feesten en partijen die weer doorgaan.”

Prijzen 
“Het mag echt niet duurder worden. Die prijsstijgingen konden we niet altijd doorberekenen aan de consument.” Bij Spaander merkten ze dat het budget voor mannenkleding onder druk stond voor de consument. “De vrouw blijft wel kopen, maar mannen kopen vooral als ze iets echt nodig hebben. Verder zagen we dat de vraag naar dikke truien en dikke overhemden is toegenomen; die gaan als een speer. Alles moet wat meer volume hebben, waarschijnlijk omdat iedereen de kachel lager heeft staan.”

Trends HW 24-25
“Er zit veel vernieuwing in de broeken. Vooral de materialen en stoffen zijn veranderd. Je ziet nu meer pantalons of travel pants. In de kostuums zien we vooral een verschuiving in kleur. De groene, rode en zandachtige kleuren zijn nu populair.” Bij Spaander Trends verwachten ze verder dat de mode populair blijft die volume heeft, denk dan aan dikke truien en vesten. “De terugkeer van wol is kenmerkend voor deze jaren. Deze lijn – met wol maar ook met flanel – zien we ook nog uitbreiden. Verder blijft kleur in de collectie voor ons heel belangrijk, al mag het niet te schreeuwerig overkomen.”

Veel omzet
“De truien – en in de zomer zijn dat de polo’s -, dat zijn artikelen waar wij flink omzet in maken. Een poloshirt daar koopt men er meestal meer van, dat helpt. Het komende seizoen verwachten we veel van polo’s in allerlei kleuren. Alkmaar is een grote stad waar het mannenmodebeeld domineert. We proberen altijd een ander aanbod te hebben dan dat al in de grote winkelstraat te vinden is. Onze omzetverdeling is dat we ongeveer 65 procent aan casual kleding verkopen en 35 procent aan formele kleding.”

Broeken zijn erg belangrijk bij Spaander Trends. “We zijn een broekenspecialist. Onze klant koopt vaak setjes namelijk. Hij begint bij de broek en daar moet dan wat op. Als je die broek niet hebt, dan koop je de rest ook niet. Dat betekent dat wij er altijd voor zorgen dat ons broekenassortiment groot genoeg is, qua stoffen en kleuren.”

Merken
“We hebben eigenlijk heel weinig merken, maar de merken die we wel hebben, daar hebben we veel van. We houden volgend jaar dezelfde merken; we vinden herkenning belangrijk. Als een broek van een man lekker zit, dan komt die volgend jaar voor hetzelfde type broek. Dat is anders dan een overhemd of polo, die kun je overal kopen.”

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0