Rli adviseert overgang van wegwerpmaatschappij op Black Friday

Rli adviseert overgang van wegwerpmaatschappij op Black Friday

Op Black Friday, 24 november 2023, heeft de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (Rli) zijn advies “Weg van de Wegwerpmaatschappij” gepresenteerd. Het advies benadrukt de dringende noodzaak om de wegwerpmaatschappij af te bouwen, waarbij jaarlijks miljarden kledingstukken en andere producten snel op de vuilnisbelt belanden, wat resulteert in aanzienlijke milieudruk en grondstoffenverspilling.

Jaarlijks worden wereldwijd honderd miljard kledingstukken geproduceerd, waarvan het grootste deel binnen een jaar wordt afgedankt. Het advies waarschuwt dat de groeiende consumptie de milieuvoordelen van toenemende milieu-efficiëntie in productieprocessen tenietdoet.

De Rli pleit ervoor dat de overgang naar een duurzame en circulaire economie niet mogelijk is zonder het afbouwen van de bestaande wegwerpmaatschappij. Duurzame producten kunnen momenteel niet concurreren met wegwerpproducten vanwege hun lagere prijs en kwaliteit. Hoewel de raad erkent dat er stappen in de goede richting worden gezet binnen het Europese en Nederlandse beleid, zijn er grotere ambities nodig.

In het advies worden oplossingsrichtingen geïdentificeerd, en de Rli reikt de Nederlandse overheid concrete handvatten aan voor gericht beleid om de wegwerptrend te keren. Het doel is om een duurzamere en circulaire economie te bevorderen, met als cruciaal aspect het verminderen van de consumptie van wegwerpproducten.

Bron: Rli

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0