Sissy-Boy verloor in jaar voor faillissement ruim 3 miljoen

Uit het meest recente curatorenverslag blijkt dat mode- en interieurketen Sissy-Boy in het laatste volle jaar voor het faillissement een verlies van ruim 3 miljoen euro leed. Een schuldeiser heeft bij de vroegere moeder van Sissy-Boy een megaclaim van 19 miljoen euro ingediend. Sissy-Boy ging in april 2019 failliet, en werd vrijwel direct doorgestart onder de vleugels van Termeer Groep, het familiebedrijf achter Sacha Shoes en Mansfield. Daardoor bleven de 45 winkels open, en werd 80 procent van de werkgelegenheid (600 banen) gered.

Geen winstmachine
Het faillissement kwam destijds niet als verrassing, want het was al langer bekend dat Sissy-Boy geen winstmachine was. Eind 2018 meldde vakwebsite RetailNieuws dat de winkelketen in 2017 op een omzet van 55 miljoen een verlies van 2,5 miljoen euro had geboekt. Uit het meest recente faillissementsverslag van curatoren Willem Jan van Andel en Frédéric Verhoeven, blijkt nu dat de winkelketen in 2018 opnieuw dieprode cijfers schreef. Het verlies bedroeg 3,3 miljoen euro, op een omzet van 59 miljoen.

Tegen het licht
Opmerkelijk is dat het verslag het verlies van Sissy-Boy over 2017 becijfert op bijna 700.000 euro, op een omzet van 52 miljoen. Een flinke afwijking dus van de eerder openbaar geworden cijfers. Mogelijk zit hem dat in het feit dat de vijf Belgische winkels niet in de boedel vallen waarover de curatoren nu rapporteren. Curator Verhoeven kan geen uitsluitsel geven over het verschil. “Wij zijn inmiddels gestart met het onderzoek naar de oorzaken van het faillissement. Daarbij zullen we ook alle cijfers tegen het licht houden. Er was sprake van veel verschillende vennootschappen, en mogelijk zijn er correcties gemaakt.”

Megaclaim
Uit onderzoek door RTL Z bleek in december al dat de verliezen bij Sissy-Boy uiteindelijk ook het toenmalige moederbedrijf Brand Retail Group (BRG) onderuit haalden. BRG ging in november failliet. Ook dat faillissement wordt afgewikkeld door curatoren Van Andel en Verhoeven. Volgens het meest recente faillissementsverslag van BRG heeft schuldeiser Glas Agency in dat faillissement een megaclaim van 19,2 miljoen euro ingediend. “Het lijkt erop dat BRG nooit aan de aflossingsverplichtingen heeft voldaan. Overigens hebben wij de vordering nog niet erkend”, licht curator Verhoeven toe.

Onnodig ingewikkeld
Volgens de curator wordt het vervolgonderzoek naar de oorzaken van het faillissement van Sissy-Boy samengevoegd met dat van BRG. Dat onderzoek wordt volgens hem nog een flinke klus. “Wat opvalt is dat het voor een vrij bescheiden retailorganisatie behoorlijk complex is opgetuigd. Wellicht onnodig ingewikkeld.”Begin dit jaar meldde de nieuwe eigenaar van Sissy-Boy, het schoenwinkelbedrijf Termeer uit Tilburg, dat de winkelketen vorig jaar na de doorstart wel weer met winst draaide. Wel waren er wat problemen rond de overdracht van winkels, maar die zijn volgens het laatste curatorenverslag inmiddels opgelost.

Bron: RTL Z, woensdag 6 mei 2020

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0