Spinnova onthult duurzame denim op Kingpins-beurs

Spinnova onthult duurzame denim op Kingpins-beurs

Duurzame textielmateriaalbedrijf Spinnova heeft op de jaarlijkse Kingpins-denimbeurs in Amsterdam de eerste denimstoffen gepresenteerd die zijn vervaardigd met de SPINNOVA®-vezel op basis van hout. De pilotproducten tonen het potentieel van Spinnova’s technologie om duurzaamheid in de denimindustrie op meerdere fronten te verbeteren. De SPINNOVA®-vezel wordt geproduceerd uit gecertificeerde eucalyptuspulp en biedt diverse milieuvoordelen, zoals 99% minder waterverbruik en 74% minder CO2-uitstoot in vergelijking met conventioneel katoen. Bovendien gebruikt het productieproces van de vezel geen schadelijke chemicaliën, en dankzij het unieke mechanische proces voelt de vezel natuurlijk aan.

Denim jeans zijn wereldwijd een essentieel kledingstuk met een markt van 3,1 miljard paar in 2022. Niettemin zijn er beperkte innovaties geweest om de vele duurzaamheidsuitdagingen van de denimproductie aan te pakken, zoals intensief water- en grondstoffengebruik, zware chemische behandelingen en kleuring, evenals beperkte recycleerbaarheid bij vermenging met materialen zoals polyester en elasthaan.

Een uitdaging voor fabrikanten was om alternatieve materialen te vinden die de kenmerkende, stevige textuur van katoen in denim kunnen behouden. Vroege tests hebben echter aangetoond dat denim geproduceerd met een mix van SPINNOVA® en katoen deze eigenschappen behoudt en voldoet aan de esthetische eisen van denim.

Spinnova werkt samen met partners in de denimsector om het aandeel SPINNOVA® in de stof te optimaliseren. Het bedrijf ziet de potentie om de duurzaamheidsuitdagingen in de denimindustrie aan te pakken met behoud van de kwaliteit die geassocieerd wordt met een goed paar spijkerbroeken.

Spinnova verwacht dat de eerste stoffen en consumentenproducten gemaakt met SPINNOVA®-vezel binnen 12 maanden op de markt zullen verschijnen. De eerste denim-pilotproducten zijn tentoongesteld op de Kingpins-beurs in Amsterdam op 18-19 oktober 2023.

Dit innovatieve gebruik van duurzame vezels in denim belooft een veelbelovende stap te zijn om de milieu-impact van de denimindustrie te verminderen, terwijl de iconische stijl en kwaliteit behouden blijven. Binnenkort kunnen we mogelijk genieten van stijlvolle spijkerbroeken zonder schadelijke chemicaliën en met aanzienlijk lagere CO2-uitstoot en waterverbruik. Spinnova kijkt uit naar samenwerkingen met merken en fabrikanten om deze duurzame denimproducten naar een breder publiek te brengen.

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0