Toename aantal stoppers en faillissementen, afname aantal starters

Toename aantal stoppers en faillissementen, afname aantal starters

In het derde kwartaal van dit jaar waren er ruim 64.000 startende ondernemingen, dat is 3% minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal ondernemingen dat stopte is daarentegen toegenomen, met ruim 29.000 zijn dit er 6,9% meer dan in Q3 van 2022. Opvallend is dat de afname van het aantal starters in alle leeftijdsklassen te zien is, behalve in de groep 60+. Dit signaleert de Kamer van Koophandel (KVK) in het KVK Trendrapport Q3 2023.

Gekeken naar de ontwikkeling van het aantal starters per duizend vestigingen, is er vooral een toename waarneembaar in de sectoren Detailhandel, ICT en media en Persoonlijke dienstverlening. Een toename van het aantal stoppers per duizend vestigingen is vooral te zien in de Horeca, de Bouw, de Zorg en de Groothandel.

Het aantal faillissementen blijft in historisch perspectief relatief laag (832 in Q3 2023). In de afgelopen vijf kwartalen nam het aantal faillissementen echter wel toe. In Q3 van 2023 was het fors hoger dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar, toen het aantal faillissementen 441 bedroeg.

Bron: KVK

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0