Weer forse omzetgroei kledingwinkels

De kledingwinkels hebben in mei dit jaar 44 procent meer omgezet dan in mei vorig jaar. Dit is de derde maand op rij dat de kledingwinkels als gevolg van versoepeling van de coronaregels sterke omzetstijgingen boeken. In januari groeide de omzet al met bijna 40 procent en in april zelfs met 70,8 procent. Overigens daalde de omzet van de kledingbranche in de periode maart-mei vorig jaar juist fors vanwege de voor de kledingbranche strenge lockdown. In de totale detailhandel steeg de omzet in mei met 7,9 procent. Deze stijging werd volledig gedragen door de non-foodsector waar de totale omzet met 14,1 procent steeg. De foodsector zag zijn omzet in mei met 2,6 procent afnemen. Dit blijkt uit een analyse van onze redactie van recent gepubliceerde CBS-cijfers.

Omzetontwikkelingen detailhandel in % 

Geen volledige compensatie
Ondanks de sterke omzettoenames in maart, april en mei daalde de totale omzet van de kledingwinkels in de eerste vijf maanden van dit jaar met 1,4 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De forse omzetdalingen in januari (-61 procent) en februari (-54,3 procent) dit jaar konden niet volledig gecompenseerd worden.

Hoopgevend signaal in mei
Vergeleken met de totale omzet in de eerste vijf maanden van het laatste “normale jaar” 2019 lag het omzetniveau van de kledingbranche in de eerste vijf maanden van 2021 bijna 30 procent lager. Hoopgevend is wel dat in mei dit jaar de omzet van de kledingwinkels voor het eerst sinds het begin van de pandemie hoger (+7,6 procent) was dan in een “normale” zelfde maand in 2019.

Omzetontwikkeling jan-mei 2021 tov jan-mei 2019 in %

Eerste vijf maanden van het jaar goed voor ruim 38 procent van de omzet kledingwinkels
Zowel in 2018 als in 2019 toen nog geen sprake was van een pandemie waren de eerste vijf maanden van het kalenderjaar in de kledingbranche goed voor 38 procent van de omzet. De meeste omzet moet dus nog in de resterende zeven maanden van het omzetseizoen behaald worden. Met het hoopgevende signaal van mei kan dit wellicht enig vertrouwen geven voor de rest van het jaar.

Schoenenwinkels geven ook positief signaal in mei af
Net als de kledingwinkels realiseerden ook de schoenen- en lederwarenwinkels in mei dit jaar voor het eerst sinds de start van de pandemie* een omzet die hoger was dan de omzet in een vergelijkbare “normale” maand. In mei dit jaar was de omzet 5,1 procent hoger dan in mei 2019. Over de gehele periode januari tot en met mei dit jaar werd in totaal 28,1 procent minder omzet behaald dan in de vergelijkbare periode in 2019. In de laatste twee normale jaren vóór de pandemie behaalde de schoenen- en lederwarenbranche ruim 38 procent van zijn omzet in de eerste vijf maanden van het jaar. Het zwaartepunt van de jaaromzet ligt dus in de resterende zeven maanden van 2021. Mocht de positieve ontwikkeling van mei doorzetten dan biedt dit perspectief voor de schoenen- en lederwarenwinkels.

Bron getoonde cijfers: CBS

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen z.s.m. contact met u op.

0